Wednesday, April 11, 2007

Πάσχα 2007 Νο2 (τα λόγια)

Είναι ωραίο να σε καίει ο ήλιος του Απρίλη στην παραλία, σίγουρα ωραιότερο απ' το να σε ψήνει ο απριλιάτικος πυρετός στο κρεβάτι του πόνου! Κάποιοι κακοήθεις θέλουν να συνδέσουν αυτά τα 2 γεγονότα στην περίπτωσή μου αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αν μάλιστα δεν γυρνούσα στην πόλη πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα αρρώσταινα!

Και μιας που μίλησα για πόλη πρέπει να κάνω το σχετικό update από την μπουζουκούπολη της Λάρισας.

Διασκέδαση: ως γνωστόν τα μπουζούκια. Είδα πρόσφατα αφίσα από γνωστό μαγαζί με 2 τύπους που από μακρυά μου φάνηκαν ίδιοι αλλά δεν πρέπει να έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους, μιας και τα ονοματεπώνυμά τους ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτοί λοιπόν τραγουδούν τα γνωστά σουξέ "πιτσιρίκα είσαι γλύκα", "κοριτσάρα μου για σένα" και "θα βρω άλλη γκόμενα" (δεν κάνω καθόλου πλάκα, μάλιστα πρέπει να πήραν και παράταση οι εμφανίσεις τους - τρεχάτε!!!)

Το άλλο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο σεβασμός που άρχισε να δείχνει ο κόσμος στους ποδηλατόδρομους. Οι πεζοί έχουν αρχίσει να μην περπατούν πια στο μπλε κομμάτι του πεζοδρομίου (ποδηλατόδρομος) ενώ κάνουν και άκρη μόλις ακούσουν κουδουνάκι! Το γεγονός πρέπει να οφείλεται στην ύπαρξη πολλών ποδηλατών και στην δυναμική τους παρουσία. Θυμάμαι πως όταν είχαν πρωτοφτιαχτεί οι ποδηλατόδρομοι η στάση των πεζών ήταν τέτοια που νόμιζα ότι θα χρειαστεί να περάσουν κάνα-δυο γενιές για να υπάρξει μια κάποιου είδους συνειδητοποίηση και όχι λίγα χρόνια. Φυσικά, οι ποδηλατόδρομοι που είναι ισοϋψείς με τους δρόμους και όχι με τα πεζοδρόμια υποφέρουν ακόμα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις εισόδους και εξόδους τους και αυτό δεν νομίζω πως θα αλλάξει σύντομα... Οι πάνθηρες χρειάζονται κι εδώ!

Όπως είδατε και από το προηγούμενο ποστ μου το Πήλιο είναι πανέμορφο. Δεν θα αποκαλύψω την μυστική τοποθεσία στην οποία βρισκόμασταν από φόβο μήπως συρρεύσουν κατά χιλιάδες οι αναγνώστες του blog και χαλάσουν την μαγεία του μέρους.

Η μαγεία διατηρείται όχι μόνο από την απίστευτη ομορφιά του τόπου και την μεγαλειώδη θέα του, αλλά και από τα χαρακτηριστικά σπιτάκια με την πηλιορείτικη πέτρα και τα μικρά παραθυράκια. Αν προσέξει κανείς τα δείγματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, θα παρατηρήσει τα μικρά παράθυρα. Αυτά, πέρα από τον λειτουργικό τους ρόλο (είναι βαρείς οι χειμώνες στο Πήλιο -αλλά και τα καλοκαίρια η πέτρα κρατάει δροσιά) προσθέτουν στην μαγεία και την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Βρέθηκα μέσα σε πανέμορφο σπίτι με μεγάλα παράθυρα σε πολύ ωραία τοποθεσία και η θέα ήταν πραγματικά... υπερβολική. Το φως εισέβαλε ανηλεώς από παντού (φανταστείτε τι θα γίνεται το καλοκαίρι με το κάτασπρο ελληνικό φως) ενώ παράλληλα κάτι -ίσως ακριβώς αυτό- σε κούραζε. Αντίθετα στο ίδιο σπίτι, το μικρό πίσω παραθυράκι που έβλεπε στα μωβ λουλούδια ήταν πανέμορφο σαν κάδρο. Τελικά, ίσως είναι καλύτερη μια μεγάλη και πολυεπίπεδη βεράντα κι ένα σχετικά σκοτεινό σπίτι με καλά τοποθετημένα παράθυρα για όμορφους - ατμοσφαιρικούς φωτισμούς. Εξάλλου -όπως λέει και ο φίλος αρχιτέκτονας Δ- για κάποιον που βρίσκεται συνήθως έξω, το σπίτι έχει την έννοια του καταφυγίου - του μέρους εκείνου όπου θα αποτραβηχτεί κανείς για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.


Αυτά και περί αρχιτεκτονικής. Να προσέχετε την υγεία σας, κυκλοφορεί ίωση. Κάνετε μπάνιο στη θάλασσα άμα σας κάνει κέφι, δεν υπάρχει κίνδυνος αρρώστιας. Μάλλον ο φίλος ο πατρινός θα με κόλλησε μέσω τηλεφώνου!

12 Comments:

At 4/12/2007 1:19 AM, Anonymous Anonymous said...

Τη αφίσα την είδα κ εγώ:) Πάντως οι τύποι δεν είναι λαρισαίοι.

Που έχει ποδηλατόδρομους?

Ωραίο ποστ!

 
At 4/12/2007 1:28 AM, Blogger Buffos said...

Παπαναστασίου, Ανθ. Γαζή (τα μπλε πάνω στα πεζοδρόμια) και Κύπρου πριν την πλατεία Εβραίων (εκεί είναι δίπλα στον δρόμο, με χώρισμα) Πρέπει να έχει και αλλού, αυτοί μου ήρθαν αμέσως.

Ευχαριστώ, αλλά το δικό σου ήταν όλα τα λεφτά. Γελούσα σαν χαζό μόνος μου στο PC, με άκουγαν οι δικοί μου και αναρωτιούνταν τι μου συμβαίνει!

 
At 4/12/2007 1:44 AM, Anonymous Anonymous said...

Δεν τα έχω δει ποτέ. Κ κυκλοφορώ μόνο με ποδήλατο, από τότε που ήρθα, να φανταστείς.

 
At 4/12/2007 1:51 AM, Blogger Buffos said...

Κοίτα... η αλήθεια είναι ότι από τον δρόμο πας πιο γρήγορα! ;)

Πάντως υπάρχουν, οπότε ρίξε μια ματιά. Είναι μπλε σε αντίθεση με τον χώρο για τους πεζούς που είναι κόκκινος ή το κλασικό γκρι στα πιο παλιά πεζοδρόμια (Α. Γαζή).

Αυτό που ξέχασα να γράψω είναι ότι υπάρχουν και "παράνομοι" ποδηλάτες που πάνε ανάποδα σε ποδηλατομονόδρομους (τι έγραψα πάλι...). Πχ, η Παπαναστασίου επιτρέπει ποδήλατα μόνο κατά την φορά των αυτοκινήτων (υπάρχει και το σχετικό βελάκι που και που) ενώ ο ποδηλατόδρομος της Α. Γαζή είναι διπλής κατεύθυνσης

 
At 4/12/2007 2:07 AM, Anonymous Anonymous said...

Εσύ μένεις Λάρισα ή Θεσσαλονίκη?
Πάντως με το ποδήλατο, πάω μονίμως ανάποδα. Ε, δε γίνεται αλλιώς:)

 
At 4/12/2007 11:36 AM, Blogger Buffos said...

Θεσσαλονίκη μένω αλλά κατεβαίνω κάθε βδομάδα Λάρισα για δουλειά τις Δευτέρες.

Κέντρο κυκλοφορώ πάντα με ποδήλατο ή πόδια...

Εσύ από πότε ήρθες Λάρισα και δεν έχεις δει ακόμα τους φοβερούς μας ποδηλατόδρομους;

 
At 4/12/2007 12:59 PM, Blogger candy's τετραδιάκι said...

Μια χαρα τα περιγραφεις :)

Απαντηση σε προηγουμενη ερωτηση σου : Ειχα παει στο Καρπενησι και ολο εβραχε...κλααααψ!!! :(

 
At 4/12/2007 12:59 PM, Blogger candy's τετραδιάκι said...

*εβρεχε εννοουσα! ;)

 
At 4/12/2007 4:02 PM, Blogger Buffos said...

Αχ βρε Κάντυ! Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Άλλη φορά αν χρειάζεσαι προγνώσεις καιρού ρώτα να σου απαντήσω (έχω τις άκρες μου...) ;)

 
At 4/12/2007 4:56 PM, Anonymous Anonymous said...

Ήρθα πριν ένα μήνα.

Μα είναι απίστευτοι όλοι που παίρνουνε το αυτοκίνητο για να πάνε στο κέντρο κ μένουνε ας πούμε στον Άγιο Κωνσταντίνο:)

 
At 4/12/2007 5:34 PM, Blogger Buffos said...

Όπως είπε και κάποιος στο Πήλιο (αναφερόμενος σε τεράστιο τζιποειδές παρκαρισμένο κάπου που δεν θα πρεπε καθόλου) τα αυτοκίνητα έχουν γίνει σαν τα παπούτσια. Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτά...

Πάντως συγκριτικά με άλλες πόλεις στην Ελλάδα πιστεύω πως έχουμε αρκετούς ποδηλάτες κάθε ηλικίας μάλιστα (σήμερα -μιας και είμαι ακόμα Λάρισα- είδα στο κέντρο παππού με ποδηλατάκι με καλαθάκι, ντυμένο με κοστουμάκι και ασορτί καπέλο! μορφή...). Απέχουμε από το να είμαστε Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη ή Ουψάλα αλλά καλά είναι

Επίσης ξέρω αρκετούς από την Νεράιδα όπου και μένω, που χρησιμοποιούν το ποδηλατάκι τους...

 
At 4/17/2007 6:20 PM, Blogger Troll said...

και να σκεφτεις οτι στην αρχη ειρωνευτικα την ολη κινηση για τους ποδηλατοδρομους!!!

Η Λαρισα ειναι επιπεδη πολη και το ποδηλατο ,οταν δεν κανει ζεστη ειναι το πιο καταλληλο μεσο για μετακινηση!!!!Ετσι ειναι και στην πολη μου εδω στην Γερμανια.Δεν υπαρχει οικογενεια χωρις σετ ποδηλατων.

 

Post a Comment

<< Home